Which side are you on?

Τουρκία-συγκρούσεις διαδηλωτών, αστυνομικών

Τουρκία

Αναγνώστη μου καλησπέρα

Τους KollektivA ισως να μην τους ξέρεις… ίσως εαν ακούς Ελληνοφρένεια τους ξέρεις από το  αντιφασιστικό CD που θα κυκλοφορησουν.. Αλλά εδώ δεν ειμαστε να διαφημίσουμε την Ελληνοφρένεια, ουτε τους KollektivA… Οχι για κανένα άλλο λόγο, γιατί και εγώ δεν τους ηξερα.. Ήξερα αυτό το άσμα το οποίο λάλησαν κάποτε με τον Μάνο Ξυδούς, αφου νομίζω ότι εκανε την παραγωγή στο CD τους.

Επίσης τους είδα σε μια αφίσα αφου εμφανίστηκαν κάποια στιγμή στην πόλη που κατοικώ πλέον.

Περισσότερα για την μπάντα θα δείς εδώ

Το εν λόγω ασμα αποφάσισα να το βάλω απο αυτούς για 2 λόγους : Ο πρωτος ειναι η ενορχήστρωση. Πιο φρέσκια, πιο τρελή απο το κλασσικό. Ο δευτερος ειναι ο Μάνος Ξυδούς. Αν και δεν ειμαι φαν των Πυξ-Λαξ, παντα μου αρεσε αυτη η φωνή… Περίεργη, μεταλλική, βραχνή..όλα μαζί…Μου θυμιζε παντα καλοκαιρινές βροχές.

Το ασμα ειναι παμπάλαιο. Γραμμένο το ’31 από γυναίκα ενός συνδικαλιστή μέλους της ενωσης εργατών σε ορυχεία στο Κεντάκι. Τω καιρώ εκείνω που λες οι εργαζόμενοι στα ορυχεία ειχα ξεκινήσει ενα βίαιο “πολεμο” (αχ αυτη η πάλη των τάξεων) με τους ιδιοκτήτες των ορυχείων στην Κομητεία Χαρλαν στο Κεντάκυ.

Μπηκαν που λες οι διορισμένοι απο τους πλουσιους μπάτσοι, στο σπίτι της οικογενειας ψάχνοντας τον συζυγο της εν λόγω στιχουργου. Ο οποίος ευτυχώς το ειχε σκάσει εγκαίρως, αλλά η υπόλοιπη οικογένεια εζησε στο πετσί της την “κρατική καταστολή”. Ετσι σε αναμνηση αυτών η κυρία του κυριου εγραψε το “Which side are you on?”

Το ξανατραγουδησε καποια χρονια αργοτερα -καπου στα ’70’s- στον δευτερο πόλεμο των ορυχείων στην κομητεία Χάρλαν. (αχ αυτη η πάλη των τάξεων)

Στο βαζω να το ακουσεις μπας και θυμηθούμε όλοι μας σε ποια πλευρά ειμαστε… Οι καιροι ειναι θηλυκοί και γεννάνε…

Καλή ακρόαση λοιπόν Αναγνώστη μου…

Leave a comment