Από το “ταξίδι στο τέλος της νύχτας”…του Louis-Ferdinand Céline

IMG_20150128_181237Στην κατάστασή της, δεν μπορούσες να την αφήσεις.  Το τραβούσε άλλωστε η ψυχή της το τραγικό και ακόμη περισσότερο ήθελε να μου το δείξει σε πλήρη παροξυσμό.  Τι ευκαιρία! Οι έρωτες που εμποδίζονται απ’ την μιζέρια και τις αποστάσεις είναι, δεν χωράει κουβέντα, σάμπως οι έρωτες των ναυτικών, αναντίρρητοι και πετυχημένοι….

Καθώς η ζωή δεν είναι παρά ένα παραλήρημα μπουκωμένο ψέματα, όσο μακρυά είσαι, τόσο πιο πολλά ψέματα μπορείς να το παραγεμίσεις και τόσο πιο ικανοποιημένος νιώθεις, είναι φυσικό και λογικό.

Η αλήθεια δεν είναι φαγώσιμη.

Πρωταπριλιά του 2015, Αναγνώστη! Καλο μήνα! Λοιπόν ξεκίνησα να διαβάζω “το ταξίδι στο τέλος της νυχτας” του Céline. Είναι το πρώτο βιβλίο του που πιάνω και είμαι ενθουσιασμένη.  Μέρα που είναι λοιπόν, αποφάσισα να μοιραστώ το από πάνω απόσπασμα μαζί σου.  Για τα ψέματα που μας ταϊζουν ή ταϊζουμε. Το κάνουμε και το κάνουν, γιατί η αλήθεια μονο φαγώσιμη δεν ειναι. Δύσπεπτη, σκληρή σου κάθεται στο λαιμό σαν μήλο που προσπαθείς μάταια να ξεφορτωθείς.  Ενώ το ψέμα, ειναι σαν το χρυσωμένο χάπι.  Γλουπ και κάτω.

Ενίοτε όμως δεν ξεχωρίζουμε την αλήθεια από το ψέμα… Μπερδεύονται χορευτικά τα δυο τους, χάνονται στην μετάφραση και δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος ειναι αληθινός και ποιος ψευτικος.

Είμαστε όντα επικοινωνιακά, αλλά ξεκάθαρα μηνύματα αδυνατούμε να στείλουμε. Χαθήκαμε, βλέπεις, Αναγνώστη μου στα social media, στα SMS, στο Viber, στο WhatsApp και ξεχάσαμε πως είναι να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια και να του ξεδιπλώνεις την αλήθεια σου.  Φοβόμαστε βλέπεις.  Βέβαια ο Céline τα έγραφε αυτά σε παλαιότερη εποχή.  Τότε κρυβόταν στην αλληλογραφία οι άνθρωποι.

Κατάλαβα από αυτό το απόσπασμα, Αναγνώστη, ότι η αλήθεια αν και “μη φαγώσιμη” και αυτό γιατι δεν ικανοποιεί πάντα τον συνομιλητή ή να μην γίνεται αντιληπτή,  τουλάχιστον ειναι ο τρόπος να επιβιώσεις σε τούτο το -εξ’ αρχης χαμένο- παιχνίδι που λέγεται ανθρώπινες σχέσεις.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s