Η φαρμα των ζώων (αποσπασμα)…του Τζώρτζ Όργουελ

2

Πόσο μόχθησαν και ιδρωκόπησαν μέχρι να συλλέξουν το σανό! Οι   προσπάθειές τους όμως ανταμείφτηκαν: η σοδειά ήταν πολύ πιο μεγάλη απ’   όσο ελπίζανε.

Ήταν φορές που η δουλειά ήταν σκληρή. Τα εργαλεία είχαν σχεδιαστεί να   χρησιμοποιούνται απ’ τους ανθρώπους κι όχι απ’ τα ζώα. Έτσι τα εμπόδια   ήταν μεγάλα επειδή κανένα ζώο δεν ήταν σε θέση να μεταχειριστεί ένα   εργαλείο που απαιτούσε όρθια στάση. Τα γουρούνια όμως ήταν τόσο ξύπνια   που κάθε δυσκολία κατάφερναν να την ξεπερνούν.

Οσο για τ’ άλογα,   γνώριζαν κάθε σπιθαμή του χωραφιού και την τέχνη να θερίζουν και να   δικρανίζουν πολύ καλύτερα από τον Τζόουνς και τους ανθρώπους του. Τα   γουρούνια στην πραγματικότητα Δε δούλευαν αλλά διεύθυναν και   καθοδηγούσαν τ’ άλλα. Με τις ανώτερες γνώσεις που είχαν, ήταν φυσικό πως   θα έπαιρναν στα χέρια τους την εξουσία. Ο Μπόξερ και η Κλόβερ ζεύτηκαν   τη θεριστική μηχανή και την τσουγκράνα (για γκέμια και χαλινάρια βέβαια   τώρα Δε γινόταν λόγος), και περιέτρεχαν το χωράφι μ’ ένα γουρούνι ξοπίσω   τους που τους φώναζε: «Άιντε, σύντροφοι!» ή «Έι, σταματάτε, σύντροφοι!»   κατά την περίσταση. Και κάθε ζώο, μέχρι το πιο τιποτένιο δούλευε στο   θημώνιασμα και το μάζεμα του σανού. Ως και οι πάπιες κι οι κότες   πηγαινοέρχονταν όλη μέρα κάτω απ΄ το λιοπύρι κουβαλώντας μικρούτσικα   χερόβολα σανό με τα ράμφη τους. Στο τέλος κατάφεραν να ξεμπερδέψουν με   το θέρισμα δυο μέρες νωρίτερα απ’ όσο έκαναν συνήθως ο Τζόουνς και οι   άνθρωποί του. Κι όμως, η σοδειά ήταν η μεγαλύτερη απ’ όσες είχε γνωρίσει   ποτέ η φάρμα. Δεν έγινε καμιά σπατάλη. Οι κότες και οι πάπιες με τη   διαπεραστική ματιά τους μάζεψαν ως και το τελευταίο αχυράκι. Από τα ζώα   της φάρμας κανένα δεν έκλεψε ούτε μια μπουκιά.(…)Τα πρώιμα μήλα   άρχισαν να ωριμάζουν και να πέφτουν απ’ τα δέντρα γεμίζοντας τον τόπο.   Τα ζώα είχαν με το δίκιό τους υπολογίσει πως θα τα μοιράζονταν όλα   εξίσου, ώσπου μια μέρα βγήκε διαταγή πως τα φρούτα που έπεφταν από τα   δέντρα έπρεπε να συλλεχτούν στο καμαράκι με τις σαγές για χρήση των   γουρουνιών. Στο άκουσμα αυτό, μερικά από τ’ άλλα ζώα άρχισαν να   μουρμουρίζουν , αλλά Δε βγήκε τίποτα. Στο θέμα αυτό όλα τα γουρούνια   ήταν σύμφωνα, ως και ο Ναπολέων με το Χιονάτο. Έστειλαν τότε το Στριγκλή   να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις.-Σύντροφοι, σήκωσε τη φωνή, υποθέτω πως Δε φαντάζεστε πως εμείς τα   γουρούνια το κάνουμε αυτό από πνεύμα εγωισμού ή για λόγους προνομίων.   Πολλοί από μας σιχαίνονται και το γάλα και τα μήλα. Ακόμη και εγώ ο   ίδιος. Ο μόνος λόγος που τα μαζεύουμε είναι γιατί πρέπει να κοιτάξουμε   την υγεία μας. Τόσο το γάλα όσο και τα μήλα —όπως έχει αποδειχτεί κι   επιστημονικά, σύντροφοι— περιέχουν συστατικά απολύτως αναγκαία για την   καλή κατάσταση ενός γουρουνιού. Εμείς τα γουρούνια κάνουμε διανοητική   εργασία. Όλη η διοίκηση και οργάνωση τούτης εδώ της φάρμας εξαρτάται από   μας. Μέρα νύχτα φροντίζουμε για σας. Τούτο το γάλα το πίνουμε για το   δικό σας καλό, και για τον ίδιο λόγο τρώμε αυτά τα μήλα. Μπορείτε να   βάλετε με το μυαλό σας τι θα γινόταν αν εμείς τα γουρούνια παραμελούσαμε   το καθήκον μας; Ο Τζόουνς θα γύριζε πίσω! Ναι, ο Τζόουνς θα γύριζε   πίσω! Είναι σίγουρο, σύντροφοι, ξεφώνισε ο Στριγκλής πηδώντας απ’ τη μια   μεριά στην άλλη και κουνώντας την ουρίτσα του, είναι σίγουρο πως   ανάμεσα σας δε βρίσκεται κανείς που θέλει να δει τον Τζόουνς να γυρίζει   πίσω.(…)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s