Τα σοφά γλυπτά είναι λαξευμένα πάνω σε βιβλία

This slideshow requires JavaScript.

Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που σε περίπτωση σεισμού, το πρώτο πράγμα που θα έτρεχαν να σώσουν θα ήταν τα βιβλία τους (τουλάχιστον όσα θα τους επέτρεπαν οι συνθήκες). Αυτού του είδους οι άνθρωποι, ενδεχομένως να έβλεπαν με αποτροπιασμό τα γλυπτά του Long Bin Chen. Ο 49χρονος καλλιτέχνης από την Ταϊπέι, δημιουργεί προτομές «λαξεύοντας» βιβλία, τα οποία τοποθετεί το ένα πάνω στο άλλο.

Η πρώτη εντύπωση απέχει πολύ από την αλήθεια των γλυπτών του Chen. Οι προτομές του μοιάζουν να είναι λαξευμένες πάνω σε πέτρωμα. Όμως μία ματιά στην πίσω όψη τους, αποκαλύπτει το μυστικό της τέχνης του.

Κατά κανόνα, ο Chen χρησιμοποιεί έντυπα τα οποία συμβολίζουν την ποπ κουλτούρα και την εποχή της μαζικής επικοινωνίας και της ανεξάντλητης (και συχνά άχρηστης) πληροφορίας: τηλεφωνικούς καταλόγους, βιβλία για την ευζωϊα, εγχειρίδια «ευτυχίας», περιοδικά μόδας, ομορφιάς και lifestyle, βιβλία για τις τάσεις της εποχής. Έπειτα επιλέγει τη μορφή που θα δημιουργήσει, αντλώντας από τη θρησκειολογία, τη μυθολογία και την ιστορία της Ανατολής ή της Δύσης.

Εκτός από την επιθυμία του να φέρει κοντά την ιστορία και τη μυθολογία της Ανατολής με εκείνη της Δύσης, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην σύγχρονη, αναλώσιμη κουλτούρα, ο Chen χρησιμοποιεί την τέχνη του για να κάνει ένα σχόλιο για τη λαφυραγώγηση και της αρχαιοκαπηλία. Οι κεφαλές του Βούδα, τις οποίες έχει δημιουργήσει δουλεύοντας πάνω σε τηλεφωνικούς καταλόγους, είναι αντίγραφα κεφαλών που εκλάπησαν από την Ασία, τους τελευταίους τρεις αιώνες, για να βρεθούν σε μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές της Δύσης. Και εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτό το σχόλιο δεν είναι καθόλου επικριτικό. Αντιθέτως, το σκεπτικό του Chen βρίθει ευγένειας και καλής προαίρεσης: «Οι τηλεφωνικοί κατάλογοι που χρησιμοποιώ για να δημιουργήσω τις κεφαλές του Βούδα, περιέχουν αναρίθμητα ονόματα κατοίκων της Δύσης. Για μένα, αυτό συμβολίζει τον ευσπλαχνικό Βούδα που ήρθε από την Ανατολή για να προστατεύει τους ανθρώπους της Δύσης».

πηγή : theartfoundation.metamatic.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s