Do Androids dream of electric sheep?

doandroidsdream_sleeperΟ Φίλιπ Ντίκ ειναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου ήρωες επιστημονικής φαντασίας. Όλο και καποιο διήγημα του θα εχεις διαβάσει, Αναγνώστη μου, όλο και κάποια ταινία βασισμένη σε έργα του θα έχεις δει. Αν και το αγαπημένο μου βιβλίο του ειναι το Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο σημερα θα σου μιλήσω για το “ηλεκτρικό πρόβατο” που ειναι το αγαπημενο μου διήγημα, καθώς και μια από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες. Ουσιαστικά μετά από αυτή ξεκίνησα να διαβάζω τον Ντικ, αφου μέχρι τότε τα μλονβα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που διάβαζα ήταν του Ιούλιου Βερν. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι μέχρι να ξαναδιαβάσω επιστημονική φαντασία, αφού δεν ειχα προσβαση σε αυτή και αφιέρωνα τον χρόνο μου σε  κλασσικούς συγγραφείς. Τελος πάντων τελειώνω την αναδρομή στο παρελθόν και σου παρουσιάζω τον ενα τον εκπληκτικό  Ρικ Ντέκαρντ, αστυνομικό, κυνηγό επικηρυγμένων στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος  έχει τη δική του προσωπική αγωνία: την επιθυμία για κατοχή ενός αληθινού ζώου.

Καλή περιπλάνηση

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρά Πέντε

Το “Ονειρεύονται τα ανδροειδή, ηλεκτρικά πρόβατα;” ή  όπως είναι ίσως πιο γνωστό το μυθιστόρημα ω ς “το ηλεκτρικό πρόβατο”, καθώς αποδόθηκε κινηματογραφικά με τον τίτλο “Βlade Runner” μας ταξιδεύει σε μία γη, που βρίσκεται στα πρόθυρα της εγκατάλειψης.

Μετά από έναν καταστροφικό πόλεμο στον πλανήτη, όπου κανείς δε θυμάται πια γιατί είχε γίνει και ποιος είχε νικήσει, αν είχε νικήσει κανείς• οι άνθρωποι μεταναστεύουν σε πιο φιλόξενα πια οικοσυστήματα. Ο οηε έχει κάνει εύκολη τη μετανάστευση και δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την παραμονή. Το ύστατο κίνητρο της αλλαγής πλανήτη είναι το ανδροειδές-υπηρέτης όπου αποτελεί το καρότο της όλης υπόθεσης, ενώ οι ραδιενεργές βροχές που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες είναι το ραβδί:

Το να χασομερά κανείς στη Γη σήμαινε πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ξαφνικά βιολογικά απαράδεκτος, απειλή για την αρχαϊκή κληρονομικότητα της φυλής. Μετά τον χαρακτηρισμό του σαν ιδιαίτερου, ένας πολίτης, ακόμα κι αν δεχόταν τη στείρωση, αποκλειόταν από την ιστορία. Σταματούσε, ουσιαστικά, να αποτελεί μέρος της ανθρωπότητας. Κι όμως, εδώ κι εκεί υπήρχαν άνθρωποι που αρνούνταν να μεταναστεύσουν• αυτό, ακόμα και για τους ίδιους, ήταν ένας παραλογισμός που τους έφερνε σε αμηχανία.

Σ’ έναν τέτοιο κόσμο ζει ο πρωταγωνιστής μας, που θα μπορούσαμε κάλλιστα να τον παρομοιάσουμε μ’ έναν σύγχρονο κυνηγό επικηρυγμένων. Τι θα ήταν ωστόσο πιο “λογικό” για έναν τέτοιο κόσμο όπου οι διαφορές μεταξύ ανθρώπων και ανθρωποειδών δεν εντοπίζονται παρά μόνο με ειδικά τεστ, από το να θεωρείται σαν στόχος πραγμάτωσης και ηθικής ολοκλήρωσης η απόκτηση ενός πραγματικού ζώου ή έστω στην χειρότερη περίπτωση έστω και ηλεκτρονικού…!

Ο διάλογος που ακολουθεί είναι από τους πλέον χαρακτηριστικούς του μυθιστορήματος και καταδεικνύει σε μεγάλο ποσοστό το όλο κλίμα που επικρατεί:

«Ορίστε, κύριε», του είπε πρόθυμα ένας καινούργιος, κομψοντυμένος πωλητής, καθώς στεκόταν κοιτάζοντας μ’ ανοιχτό στόμα και ένα λαμπερό, πράο ύφος τα εκθέματα. «Βλέπετε τίποτα που σας αρέσει;»
Ο Ρικ είπε «Βλέπω πολλά που μου αρέσουν. Οι τιμές είναι που με ανησυχούν».
«Πείτε μας τη συμφωνία που θέλετε να κάνετε», είπε ο πωλητής. «Τι θέλετε να πάρετε σπίτι σας και πως θέλετε να το πληρώσετε. Θα δώσουμε την προσφορά σας στον διευθυντή πωλήσεων και θα πάρουμε το οκέυ».
«Έχω τρεις χήνες μετρητά». Η υπηρεσία του, στο τέλος της ημέρας, του είχε πληρώσει τις επικηρύξεις. «Πόσο έχει», ρώτησε, «αυτή η οικογένεια κουνελιών εκεί πέρα;»
«Κύριε, αν έχετε τρεις χιλιάδες προκαταβολή, μπορώ να σας δώσω κάτι πολύ καλύτερο από ένα ζευγάρι κουνέλια. Τι θα λέγατε για μια γίδα;»
«Δεν μου πολυαρέσουν οι γίδες», είπε ο Ρικ.
«Μπορώ να σας ρωτήσω αν φτάσατε σ’ ένα νέο οικονομικό επίπεδο;»
«Δεν κουβαλάω συνήθως μαζί μου τρεις χιλιάδες», παραδέχτηκε ο Ρικ.
«Το φαντάστηκα, κύριε, όταν αναφέρατε τα κουνέλια. Το πρόβλημα με τα κουνέλια, κύριε, είναι ότι όλοι έχουν. Θα ήθελα να σας δω να μπαίνετε στην τάξη της γίδας, όπου πιστεύω πως ανήκετε. Ειλικρινά σας βλέπω σαν άνθρωπο της γίδας».
«Τι πλεονεκτήματα έχουν οι γίδες;»
Ο πωλητής είπε. «Το ξεχωριστό πλεονέκτημα μιας γίδας είναι πως μπορεί να μάθει να κουτουλάει όποιον προσπαθεί να την κλέψει».
«Όχι όμως αν την πυροβολήσουν με υπνωτική σφαίρα και την πάρουν μ’ ένα σκοινί από ένα χόβερκαρ», είπε ο Ρικ.

πηγή : chimeres.info

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s