Η πόλη-φάντασμα που έγινε ‘πρωτεύουσα’ της street art

Το Doel είναι ένα τυπικό βελγικό χωριό κοντά στην Αμβέρσα. Έχει τα πάντα. Άνετους δρόμους, καταστήματα, σχολεία, σπίτια «κουκλίστικα» ή μη και, ως είθισται στις Κάτω Χώρες, ανεμόμυλους. Όμως, δεν έχει κατοίκους!

Το χωριό ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και έχει πλούσια ιστορία. Αρχικά βρισκόταν σε ένα μικρό νησί, αργότερα όμως ενώθηκε με την ενδοχώρα, χάρη στα περίφημα έργα εκχέρσωσης που χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή. Φιλοξενεί τον παλαιότερο ανεμόμυλο του Βελγίου και ένα σπίτι που εικάζεται ότι ανήκε στον Ρούμπενς. Ωστόσο, μία κυβερνητική απόφαση του 1999 έγινε αφορμή για να εγκαταλειφθεί το χωριό και να μετατραπεί σε έναν τόπο-φάντασμα. Η απόφαση προέβλεπε την ισοπέδωση του Doel, ώστε να κατασκευαστούν εκεί νέες εγκαταστάσεις του χαώδους λιμανιού της Αμβέρσας. Οι περισσότεροι κάτοικοι  πράγματι έφυγαν από το χωριό, ενώ οι λίγες δεκάδες που παρέμειναν, αντέδρασαν σθεναρά στην καταστροφή του Doel.

Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε και το χωριό στέκει ακόμη, καθώς η κυβερνητική απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί, εν μέρει λόγω των αντιδράσεων των εναπομεινάντων κατοίκων, οι οποίοι ορκίζονται ότι θα φύγουν μόνο με φορείο από εκεί. Και το έχουν αποδείξει όσες φορές η κυβέρνηση έχει στείλει τα αντίστοιχα ΜΑΤ για να τους απομακρύνουν σηκωτούς.

Χάρη σε αυτούς τους λίγους, το Doel αφενός μεν δεν έχει γίνει ακόμη σκόνη και θρύψαλα, αφετέρου δε έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες «γκαλερί» του δρόμου (όπως θα έλεγε και ο JR).

Οι street artists λατρεύουν το παρατημένο Doel, καθώς εκεί είναι πιο πιθανό να δουλέψουν ανενόχλητοι και δη υπό το φως της ημέρας. Οι καλύτεροι «μάστορες» του σπρέι από όλη την Ευρώπη, έχουν πάει να «βάψουν» σε αυτή την άκρη της τεχνητής βελγικής γης. Τα έργα που στολίζουν πια τα έρημα σπίτια είναι εξαιρετικά δείγματα graffiti, αντιπροσωπευτικά όλων των σχετικών τεχνοτροπιών.

Άνθρωποι που έχουν επισκεφθεί το Doel, περιγράφουν ένα μέρος «στοιχειωμένο» και «εντελώς απόκοσμο». Όμως, σχεδόν σε κάθε γωνιά υπάρχει μία χρωματική έκρηξη, χάρη σε κάποιον street artist που έχει αφήσει το δημιουργικό του ίχνος.

Καθώς περνά ο καιρός και τα έργα επέκτασης του λιμανιού καθυστερούν, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να ανακηρυχθεί το Doel επίσημο υπαίθριο μουσείο της street art.  Μέχρι στιγμής, το αίτημα απλώς αντηχεί στα ερειπωμένα κτίρια του χωριού, χωρίς να εισακούεται. Και τα αριστουργηματικά graffiti περιμένουν κι αυτά – σαν θανατοποινίτες – τη μοίρα τους που θα τα οδηγήσει στον πάτο της θάλασσας, ως μπάζα πάνω στα οποία θα κατασκευαστεί άλλη μία λιμενική εγκατάσταση…

Αναδημοσίευση από:  http://theartfoundation.metamatic.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s