Πρόταση βιβλίου: 1Q84 του Χαρούκι Μουρακάμι

1q84Δυο ιδανικοί εραστές ψάχνουν ο ένας τον άλλο χωρίς ούτε οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν, σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε ένα χρόνο ρευστό, απροσδιόριστο. Αλλά τους οδηγεί η αγωνία, η μανία της συνάντησης. Η Αομάμε και ο Τένγκο ζουν παράλληλα, διασχίζοντας τον τόπο και το χρόνο, βαδίζοντας ανάποδα σε ημερολόγια και χάρτες και ρισκάροντας τα πάντα μέσα στο άκρως ποιητικό και επικίνδυνο σύμπαν του Μουρακάμι. Μυστικές αδελφότητες, σέκτες, φαύλοι εξουσιαστές, αδίστακτοι δολοφόνοι, εκδικητές, μαύρες μαγικές ιστορίες, πρωτόγνωρες δίοδοι, αποκαλυπτικές ρωγμές, μια χρυσαλλίδα στα σύννεφα, ψυχεδέλεια και παράδοση, στοιχειωμένες μουσικές, νοσταλγία, μια ματιά στο φεγγάρι – ή στα φεγγάρια. Στα δυο φεγγάρια του 1Q84, αυτής της Πόλης των γάτων.
Το πολυσυζητημένο magnum opus του Μουρακάμι συνιστά ένα πρωτοφανές αφηγηματικό ξεφάντωμα, ένα πανηγύρι λέξεων, εικόνων, αισθήσεων και, όταν τελειώνει η φαντασμαγορία, αυτό που μένει δεν είναι παρά μια απλούστατη –και γι’ αυτό ασύλληπτα συναρπαστική– ιστορία αγάπης, ένα ερωτικό παραμύθι που συνοψίζεται στο αφοπλιστικό, παράφορο, λυτρωτικό κράτημα των χεριών.”

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το “1Q84” είναι λογοπαίγνιο του 1984, καθώς το αγγλικό γράμμα «Q» προφέρεται όπως ακριβώς ο αριθμός «9» στα ιαπωνικά (kyu).  Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο συγγραφέας είχε στο μυαλό του τον Οργουελ και το υπέροχο 1984 όταν έβαλε τίτλο στην τριλογία του αυτή.

Η ιστορία του ιάπωνα συγγραφέα, ακολουθεί σε ένα περίεργο 1984 την Αομάμε, μια πληρωμένη δολοφόνο/γυμνάστρια, η οποία δουλεύει για έναν μυστικό οργανισμό και σκοτώνει προσεκτικά μ’ ένα τρόπο που δύσκολα μπορεί κανείς να εξιχνιάσει και τον Τένγκο, ένα επίδοξο συγγραφέα/μαθηματικό, που έχασε τη μητέρα του όταν ήταν πολύ μικρός. Εμπλέκεται επίσης ενα δεκαεπτάχρονο κορίτσι με ιδιαίτερη δυσκολία στην επικοινωνία.
Οι ζωές τους συνυφαίνονται απ’ τον Χαρούκι Μουρακάμι και προοδευτικά χάνονται σ’ έναν κόσμο φανταστικό, όπου οι παράλληλες πραγματικότητες αναμειγνύουν την απώλεια, την αγάπη και τους οικογενειακούς δεσμούς με την ιστορία και τη βία στους σουρεαλιστικούς στροβίλους της μνήμης που ενεργοποιεί ο  συγγραφέας.
Βρήκα την ιστορία του πολυ ενδιαφερουσα στην σύλληψη της. Από εκεί και πέρα όμως δεν μου άρεσε τόσο ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται τις σκηνές (το βιβλιο εχει την χειρότερη περιγραφη ερωτικής σκηνής στο Σύμπαν), καθώς και η συνεχης επανάληψη λεπτομερειών και σκέψεων των πρωταγωνιστών.  Δεν μπορώ να κατανοήσω εαν ειναι προβλημα στην μετάφραση, αλλά ή στο πρωτότυπο, αλλά η γλωσσα ειναι περίεργη..ως κακότεχνη θα  πορουσα να πω.
Προκειται για ενα βιβλίο τεράστιο, καθώς οι 3 τομοι του ξεπερνουν τις 900 σελίδες. Σε κάποια σημεία ειναι δυσνόητο και κουραστικό(τόσο που ευχεσαι να ειχε ενα κουμπί Fast forward και να το τρέξεις…)
Προσωπικά μου άρεσε σαν ιδέα, αλλά το βρηκα χαμένο στην υλοποίηση. Σαν να το βίασε ο συγγραφέας να βγει το βιβλίο. Δεν εχει την ροή του “Κουρδιστού Πουλιού“. Μου αφησε μια πικρή επίγευση. Ειναι υπέροχος ο συγγραφέας του και αυτό δεν αμφισβητείται από κανένα(πόσο μάλλον από εμένα). Αλλά αυτό το έργο του με απογοητευσε. Και για όποιον δεν εχει διαβασει άλλα εγα του προτείνω ανεπικφύλακτα, χωρίς φόβο και πάθος το: Νοτια των συνόρων, δυτικά του ήλιου, το οποίο ειναι το πρώτο βιβλίο του που διάβασα και ηθελα να του βαλω 150000 αστεράκια.
Καλή Ανάγνωση λοιπόν!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s